ما اگر بخواهیم عروسی بگیریم گلخانه بزنیم کارخانه بسازیم بالا برویم پایین بیاییم نیاز به پروژکتور خواهیم داشت (شما هم همینطور) تا در محیطی روشن و دلباز کارمان را بکنیم اما اکنون که پروژکتور های مدادی یا همان رشته ای و انواع دیگر پروژکتور های پر مصرف در حال انقراض هستند میخواهیم چند دقیقه ای درباره پروژکتور های ال ای دی LED صحبت کنیم. پروژکتور هایی که از چند سال پیش و تقریبا همزمان با لامپ های ال ای دی LED وارد بازار شدند و توانستند به خوبی دل مصرف کننده گان را به دست آورند. سعی میکنیم تمام هست و نیست پروژکتور ال ای دی LED را مختصر و مفید به متن و تصویر بکشیم پس با ما همراه باشید
در این نوشته اینها را میخوانید :
- پروژکتور ال ای دی LED چیست ؟
- ساختار پروژکتور ال ای دی LED
- اجزا و قطعات تشکیل دهنده پروژکتور های ال ای دی LED
- ساخت پروژکتور ال ای دی LED
- مزایای پروژکتور های ال ای دی LED
- معایب پروژکتور های ال ای دی LED
- انواع پروژکتور های ال ای دی LED
- پروژکتور ال ای دی LED معمولی
- پروژکتور فن دار ال ای دی LED
- پروژکتور 12 ولت ال ای دی LED
- پروژکتور مسافرتی ال ای دی LED
- وال واشر ال ای دی LED
- پروژکتور یا چراغ دفنی ال ای دی LED
- جت لایت ال ای دی LED
برای اطلاع از قیمت پروژکتور نیز میتوانید کلیک کنید و در رسانه سن بین دوری بزنید
پروژکتور ال ای دی LED چیست ؟
پروژکتور های ال ای دی LED از خانواده پروژکتور ها یا همان نور افکن ها هستند که برای نورپردازی محوطه های مختلف از آن ها استفاده میشود. تفاوت اصلی میان لامپ ها و پروژکتور ها در این است که لامپ ها نور را به طور یکسان در اطراف خود پخش میکنند و از این رو در مکان هایی مانند داخل اتاق و ساختمان ها که به نور یکنواخت نیاز داریم از لامپ استفاده میکنیم. اما در جاهایی مانند محوطه ها و فضا های باز اگر از لامپ استفاده کنیم مقداری از نور لامپ به سطح مورد نظر ما می تابد و ما بقی آن که درصد قابل توجهی از نور لامپ است به سمت آسمان و نقاط بلا استفاده دیگر تابیده و هدر میرود.
اما پروژکتور ها کل نور تولید شده را جمع کرده و در یک جهت می تابانند و باعث میشوند هم از هدر رفت نور جلوگیری شود و هم نور در نقطه مورد نظر با شدت بیشتری ظاهر شود. در واقع میتوان گفت پروژکتور همان لامپی است که در داخل یک قاب قرار گرفته و نور آن توسط یک لایه آینه ای شکل به نام رفلکتور جمع شده و به زاویه مورد نظر هدایت میشود. همچنین قاب پروژکتور تا حد زیادی از وارد شدن صدمات محیطی به لامپ جلوگیری میکند.
این هایی که خواندید شد پروژکتور؛ حالا اگر در همین پروژکتور عنصر تولید کننده نور یک لامپ ال ای دی LED باشد میشود پروژکتور ال ای دی LED.
ساختار پروژکتور ال ای دی LED
پروژکتور ال ای دی LED ساختاری پیچیده تر از سایر پروژکتور ها دارد و از قطعات بیشتری در ساخت آن ها استفاده می شود. زیرا همانطور که گفته شد عنصر اصلی تولید نور در این پروژکتور ها چیپ های ال ای دی LED هستند و این چپ ها بر خلاف لامپ های رشته ای نازک نارنجی بوده و برای اینکه بتوانند بهترین عملکرد را از خود نشان دهند نیاز دارند که مقادیری همانند ولتاژ ورودی، دما و رطوبت محیطی آن ها در حد معینی کنترل شود. کنترل هر یک از این پارامتر ها نیز بر عهده بخشی خاص در پروژکتور LED می باشد و می رویم که در بند بعدی درباره این اجزا کمی صحبت بنماییم و بعد از آن نیز با ساخت یا به عبارتی ساختار کلی این مجموعه که پروژکتور ال ای دی نام دارد آشنا شویم.
اجزا و قطعات تشکیل دهنده پروژکتور های ال ای دی LED
1. چیپ ال ای دی LED : این قطعه وظیفه اصلی تولید نور را بر عهده دارد. ال ای دی ها در انواع مختلفی ساخته و استفاده میشوند که از جمله آن ها میتوان به چیپ های ال ای دی پاور یا همان پاور ال ای دی POWER LED، چیپ 2835، چیپ 5730 اشاره کرد که البته هر کدام از این ها نیز از نظر ظاهر و مشخصاتی مانند توان، ابعاد و ولتاژ کاری به انواع گوناگونی تقسیم میشود که تولید کننده گان بسته به نیاز خود از آن ها استفاده می کنند. این چیپ ها از نظر طراحی و ساخت در گروه قطعات اس ام دی SMD جای دارند و به همین دلیل به محصولاتی که این قطعات در داخل آن ها به کار رفته است میتوان پسوند اس ام دی SMD نیز اضافه کرد مانند لامپ اس ام دی SMD یا پروژکتور اس ام دی SMD.
همچنین این چیپ ها بسته به نوعشان یا به صورت تکی یا به صورت چند عدد در کنار هم بر روی قاب پروژکتور نصب می شوند و یا اینکه ابتدا تعدادی از این چیپ ها بر روی یک برد آلومینیومی مونتاژ شده و سپس این برد در داخل قاب پروژکتور قرار میگیرد. در سال های اخیر نیز مدل هایی از چیپ های ال ای دی وارد بازار شده اند که قابلیت اتصال مستقیم به برق شهر بدون نیاز به درایور دارند که تشریح عملکرد و انواعشان در این مجال نمیگنجد. تصویر زیر میتواند معرف خوبی برای چیپ های LED باشد ولی باز هم اگر میخواهید اطلاعات خود در این زمینه را بالا ببرید میتوانید روی ال ای دی LED کلیک کنید و چند دقیقه ای هم در آنجا ما را همراهی کنید.
2. منبع تغذیه یا درایور : معمولا برق ورودی به پروژکتور برابر با ولتاژ برق شهر یعنی 220 ولت است در حالی که ال ای دی LED هایی که ذکر خیرشان است با ولتاژی بسیار کمتر از این مقدار کار میکنند. بنا بر این پای درایور یا همان منبع تغذیه یا همان آداپتور به وسط کشیده میشود تا ولتاژ ورودی را به اندازه مورد نیاز کاهش داده و به ال ای دی LED برساند. درایور ها نیز به دو دسته ایزوله و غیر ایزوله تقسیم میشوند.
درایور های غیر ایزوله فقط کنترل کننده جریان هستند و زمانی که ورودی آن ها به برق شهر متصل باشد ولی به خروجی آن مصرف کننده ای متصل نباشد، ولتاژ خروجی برابر ولتاژ ورودی خواهد بود و اگر به آن دست بزنید داد میزنید. اما زمانی که به خروجی آن یک مصرف کننده یا ال ای دی LED متصل شود ولتاژ خروجی در حد مورد نیاز افت کرده و ال ای دی LED با جریانی طبیعی روشن شده و ذوق میکند. درایور های غیر ایزوله به دلیل ابعاد کوچک و قیمت پایینشان در بسیاری از لوازم روشنایی مورد استفاده قرار میگیرند و البته معمولا عمر زیادی هم دارند و بر خلاف بعضی تصوراتی که درباره آن ها وجود دارد به همین راحتی به ال ای دی LED آسیب وارد نمیکنند و من به شخصه طرفدار غیر ایزوله ها هستم. این درایور ها جریان دهی پایینی (معمولا کمتر از نیم آمپر) دارند و در عوض ولتاژ کاریشان بالاست مثلا برای درایور های 30 تا 50 وات حدود 110 ولت است.
اما درایور های ایزوله برق ورودی را به کلی از خروجی جدا میکنند و در زمان متصل نبودن بار به خروجی یا از کار افتادن آن، ولتاژ خروجی از حد معینی بیشتر نمی شود. این درایور ها حجم بزرگتری از غیر ایزوله ها دارند و معمولا با ولتاژ پایین و جریان بالا تولید میشوند.
3. قاب پروژکتور : ال ای دی LED ها، درایور و سایر اجزای پروژکتور همگی در داخل قاب پروژکتور و در محل مخصوصی که برای آن ها در نظر گرفته شده نصب و از طریق سیم به هم متصل میشوند. قاب پروژکتور های ال ای LED از جنس آلومینیوم ساخته میشود زیرا رسانایی گرمایی بالای آلومینیوم باعث می شود تا بعد از نصب ال ای دی LED بر روی آن گرمای تولید شده توسط ال ای دی LED در سر تا سر قاب پخش شده و سپس دفع شود و به این ترتیب از متمرکز شدن گرما در محل نصب ال ای دی LED و سوختن این قطعه جلوگیری میشود.
این قاب داخل خود یک رفلکتور یا همان ورق فلزی براق و آینه مانند هم دارد که عمل متمرکز کردن نور و انعکاس آن به جلو را انجام می دهد. البته در بعضی از قاب های پروژکتور به جای رفلکتور از عدسی یا همان لنز استفاده میشود. از آپشن های دیگری که بر روی قاب پروژکتور ال ای دی LED میتوان مشاهده کرد سوراخ ها و شیار هایی هستند که به منظور های مختلف تعبیه شده اند مثلا سوراخی که برای عبور عبور دادن سیم برق ورودی و محکم کردن آن توسط گلند فلزی ایجاد میشود یا برای مثال سوراخی که برای بستن پایه به قاب مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه بر این ها قاب های پروژکتور ال ای دی LED معمولا تا حدی ضد آب و گرد و غبار طراحی میشوند تا قطعات را در برابر عوامل محیطی مصون بدارند. این مقاومت پروژکتور در مقابل عوامل محیطی را با استانداردی به نام آی پی IP نشان می دهند که شامل دو عدد است. مثلا در استاندارد IP65 عدد سمت چپ یعنی 6 نشان گر مقاومت در برابر گرد و غبار و عدد سمت راست یا 5 نشان دهنده مقاومت در برابر آب و مایعات است. بیشترین عدد ممکن برای حفاظت در برابر گرد و غبار 6 و برای آب 8 است.
4. کابل برق ورودی : این دیگر توضیح خاصی ندارد و فقط میتوان گفت چند وجب کابل افشان است که ورودی درایور در داخل پروژکتور را به برق شهر در خارج از آن متصل میکند. توضیح دیگر اینکه سایز این کابل بستگی به توان و نوع پروژکتور دارد مثلا برای پروژکتور هایی که با برق شهر کار میکنند و توانی تا حدود 100 وات دارند از کابل 3 در 0/75 استفاده میشود که یک رشته از این سه رشته به منظور اتصال به زمین یا ارت مورد استفاده قرار میگیرد یا باز هم برای مثال در پروژکتور های 12 ولت و مسافرتی کابل 2 در 1/5 استفاده می شود تا باعث افت ولتاژ نشود.
ساخت پروژکتور ال ای دی LED
خب این هایی که خواندید شد اجزای پروژکتور ال ای دی LED. حالا اگر میخواهید خودتان به راحتی یک پروژکتور ال ای دی LED بسازید ابتدا باید 4 مورد بالا را متناسب با توان مورد نظرتان تهیه کنید. سپس درایور را در محل مخصوص خود در داخل قاب پروژکتور قرار دهید و کابل ورودی را به اندازه مورد نیاز از داخل سوراخ مخصوصش بر روی قاب عبور داده و با گلند مخصوص آن را در جایش محکم کنید. حالا دو تا از سیم های کابل را به سیم های ورودی درایور ببندید و لحیم کنید و سپس با وارنیش حرارتی یا چسب برق آن را بپوشانید. اینک سیم های خروجی درایور را به سمت محل قرار گیری چیپ ال ای دی LED هدایت کرده و اگر نیاز است به آنها مقداری سیم اضافه کنید.
اگر کابل اصلی برق پروژکتورتان دارای یک سیم اضافه برای ارت است آن را با یک سرسیم گرد و یک پیچ در کنار درایور به قاب پروژکتور ببندید. حالا اگر محل قرار گیری درایور دارای یک درب مخصوص است آن را ببندید و بروید سراغ چیپ ال ای دی LED. سیم های خروجی درایور را با رعایت پلاریته (مثبت و منفی) به چیپ لحیم کنید و به پشت چیپ مقداری خمیر سیلیکون یا چسب سیلیکون بمالید و آن را در محل مخصوصش بر روی قاب قرار داده و با اندکی فشار و بازی بازی دادن به کف قاب بچسبانید. سپس اگر پیچ دارد آن ها را ببندید و اگر ندارد هم که یا باید با پیچ خودکار آن را ببندید یا اینکه اگر نمیخواهید از پیچ استفاده کنید میتوانید به جای خمیر سیلیکون از چسب سیلیکون استفاده کنید و یک وزنه یک کیلویی روی آن قرار داده و حد اقل 24 ساعت صبر کنید تا چسب خشک شود.
سپس رفلکتور یا عدسی را در جایش قرار داده و اگر پیچ دارد آنها را ببندید و در نهایت شیشه و درب اصلی قاب را بسته و با پیچ محکم کنید. کار تمام است و میتوانید پروژکتور را به برق وصل کنید. اگر تمام مراحل را درست انجام داده باشید پروژکتور روشن شده و از آن لذت میبرید من برای تفریح این کار را کردم و پروژکتور ترککید ولی تجربه شد که به بجای درایور نمیتوان از مقاومت آجری 5 اهم استفاده کرد.
مزایای پروژکتور های ال ای دی LED
پروژکتور های ال ای دی LED راندمان بالاتری در مقایسه با سایر لوازم روشنایی تولید شده توسط بشر دارند و به همین دلیل تاثیر بسزایی در صرفه جویی برق دارند. همچنین زیبایی دارند و نور تولید شده توسط آن ها نیز با کیفیت و عاری از اشعه های مضر است و تنوع در میان پروژکتور های موجود در بازار باعث میشود مصرف کننده گان با هر سلیقه ای بتوانند یکی را برای خودشان انتخاب کنند و با آن خوش باشند و در آخر نیز عمر طولانی این محصولات و مقاومتشان در مقابل عوامل محیطی را میتوان از مزایای بارز پروژکتور های LED بر شمرد.
معایب پروژکتور های ال ای دی LED
پروژکتور های ال ای دی LED به غیر از قیمت نسبتا بالایشان هیچگونه عیب دیگری ندارند و هر کسی که میگوید دارند اشتباه میکند. مثال آنهایی که میگویند گرمای این محصولات زیاد است لابد فراموش کرده که لامپ های رشته ای و بعد از آن کم مصرف ها چه هیتر هایی بودند. یک لامپ صد وات رشته ای که فقط به اندازه یک پروژکتور 20 وات ال ای دی LED وحتی کمتر از آن نور میدهد به اندازه یک پروژکتور 100 وات ال ای دی LED یا حتی بیشتر از آن گرما تولید میکند.
یا آنهایی که میگویند حجم این پروژکتور ها زیاد است احتمالا حجم پروژکتورهای با لامپ خیاری و گازی را فراموش کرده اند. بهترین و منطقی ترین مقایسه پروژکتور ها با یکدیگر زمانی اتفاق می افتد که دو پروژکتور با نوردهی یکسان که نوعشان فرق میکند با هم قیاس شوند. مثلا یک پروژکتور رشته ای با 2000 لومن نور در مقابل یک پروژکتور LED با همین میزان نور قرار گرفته و مقایسه شود.
در ضمن این پروژکتور های LED ال ای دی هیچ نور و اشعه مضری تولید نمیکند و هر که خلاف این را بگوید اشتباه است. در آخر ناگفته نماند که چند سال پیش که اولین محصولات از نسل پروژکتور ال ای دی LED پا به میدان گذاشتند ظاهری ضایع، بزرگ و سنگین داشتند و نورشان در مقایسه با امروزی ها کم بود و قیمتشان بالا ولی خب به مرور بهتر و بی عیب و نقص و زیبا شدند.
انواع پروژکتور های ال ای دی LED
وقتی میگوییم پروژکتور ال ای دی LED تصویری مشابه تصویر زیر جلوی چشم می آید در حالی که پروژکتور ال ای دی LED نام خانواده ای بزرگ از محصولات ال ای دی LED است که پروژکتور معمولی فقط یکی از آنهاست. در ادامه به چند مورد از مهمترین محصولات این خانواده اشاره و در موردشان اندکی صحبت میکنیم.
پروژکتور ال ای دی LED معمولی
این پروژکتور که تصویرش را در بالا میبینید و گاها پروژکتور اس ام دی SMD نیز نامیده میشود همانی است که دو هزار کلمه درباره اش نوشتیم و شما زحمت خواندش را کشیدید پس دیگر به اندازه کافی درباره اش میدانید شاید هم کمی بیشتر از اندازه کافی فقط این را هم اضافه کنم که از این پروژکتور ها که در توان های مختلفی تولید میشوند در ویترین مغازه ها، سالن های ورزشی، سوله ها، فضاهای باز و محوطه ها مانند پارک هاو … استفاده میشود و حتی دیده شده است بر روی فری که مرغ های بدبخت در داخلشان میچرخند تا بریان شوند نیز مورد استفاده قرار گرفته اند.
پروژکتور فن دار ال ای دی LED
پروژکتور های فن دار نسل جدیدی از پروژکتور های ال ای دی LED هستند که با ظاهری متفاوت و زیبا برای کاربری های خاصی تولید می شوند. در ساخت این محصولات روشنایی از قاب مشبک، فن، عدسی یا همان لنز شفاف، هیتسیک یا همان فلز گرماگیر، ال ای دی پاور و مدار حفاظتی ویژه استفاده می شود. از ویژگی های بارز این محصول کوچک بودن ابعاد به نسبت میزان نور تولید شده است و زیبایی منحصر به فرد آن است به طوری که این پروژکتور به محصولی لوکس تبدیل شده است. استفاده از فن در این محصول باعث میشود تا فقط با استفاده از یک هیتسیک کوچک گرمای ال ای دی LED به خوبی دفع شود و باعث کوچک شدن حجم پروژکتور شود. علاوه بر این مدار محافظتی موجود در پروژکتور فن دار از وارد آمدن صدمات ناشی از بعضی نوسانات برق که توسط کاربر و به طور ناخواسته اعمال میشوند جلوگیری میکند.
تنها معایب این محصولات ضد آب و گرد و غبار نبودنشان است به طوری که نمیتوان شلنگ را روی آن ها گرفت یا در گارگاه نجاری از آن استفاده کرد ولی در کل کارایی های منحصر به فرد خود را دارند مانند پروژکتور فن دار 12 ولت که برای استفاده در مسافرت و طبیعت بسیار کارآمد است چون با حجم کوچک و نور خیره کننده خود میتواند نیاز مصرف کننده به نور را در گردش و سفر به خوبی تامین کند و از فاصله دور نیز بتواند محیطی را به خوبی روشن کند. این محصول با دو گیره سوسماری به آسانی به باطری ماشین متصل شده و نور دهی را انجام میدهد و کوچکترین مدل این محصول میتواند به تنهایی نوری بیشتر از دو چراغ فابریک پراید را ایجاد کند در حالی که مصرف آن بسیار کم است و میتواند ساعت ها روشن بماند.
گفتنی است که اولین محصول لوکس و متفاوت این نسل از پروژکتور ها با نام پروژکتور فن دار سیجی لایت توسط شرکت ارغوان نور البرز تولید و روانه بازار شد. اگر مایل بودید میتوانید در مقاله پروژکتور فن دار چیست به داده های ذهنتان در این باره بیفزایید.
پروژکتور 12 ولت ال ای دی LED
در بعضی مکان ها برق شهر یعنی 220 ولت در دسترس نیست و نمیتوان به راحتی آن را تامین کرد در حالی که اکثر باطری های موجود در بازار مانند باطری ماشین و بعضی مولد های الکتریکی کوچک میتوانند برق 12 ولت را به راحتی در اختیار ما قرار دهند بنا بر این پروژکتور هایی با ساختار مشابه پروژکتور های معمولی تولید میشود که میتوانند با برق 12 ولت نور داده و ما را شاد کنند. معمولا در این پروژکتور ها درایور وجود ندارد. در ضمن ممکن است پروژکتور هایی با ولتاژ های کاری بیشتر یا کمتر این مقدار نیز تولید شود.
پروژکتور مسافرتی ال ای دی LED
این پروژکتور ها نیز در انواع و اشکال مختلفی تولید میشوند که پروژکتور فن دار سیجی لایت، پروژکتور شارژی ال ای دی LED و پروژکتور 12 ولت از مهمترین های این گروهند. همه این موارد برای استفاده در مسافرت و مکان هایی که دسترسی به برق شهر وجود ندارد طراحی طراحی میشوند.
وال واشر ال ای دی LED
وال واشر ها پروژکتور هایی هستند که در ساخت آن ها از یک یا چند ال ای دی پاور POWER LED استفاده شده و سپس بر روی هر یک از این ال ای دی ها یک عدسی یا همان لنز مخصوص نصب میشود تا نور با دقت و ظرافت بیشتری به سمت جلو منعکس شود. این عدسی ها در زاویه های مختلفی در بازار یافت میشوند و تولید کننده بنا به نیاز مشتری خود از آن ها استفاده میکند. هر چقدر این زاویه بیشتر باشد نور منعکس شده بازتر و اگر کمتر شود بسته تر میشود. زاویه 30 درجه رایج ترین زاویه مورد استفاده در میان مصرف کننده گان است ولی عدسی هایی به زاویه تابش 5 تا 120 درجه نیز استفاده های خاص خود را دارند.
نوشته وال واشر چیست یک مقاله بسیار تمام و کمال درباره این وسیله است که برای خواندنش میتوانید روی آن کلیک کنید. همچنین یکی از معروف ترین نوع وال واشر ها وال واشر رشد گیاه است که از آن ها برای افزایش رشد و بهره وری گیاهان در گلخانه استفاده می شود. سورولنز نیز یک برند و شرکت فعال در زمینه تولید وال واشر است.
وال واشر های ال ای دی LED به غیر از زاویه تابش مشخصه های دیگری نیز دارند مانند توان، رنگ، پرتاب نور، ابعاد، ظاهر و… . همچنین این محصولات روشنایی در انواع مختلفی مانند وال واشر خطی، وال واشر پرچمی، وال واشر رشد گیاه و… وجود دارند و از آن ها میتوان در نورپردازی مکان هایی مانند نمای ساختمان ها، ویترین مغازه ها و فروشگاه ها، تابلوهای نقاشی و تزیینی، درختان و گلها و فضاهای سبز، مجسمه ها و تندیس های شهری، پل ها و معابر شهری و… استفاده کرد. برای نمونه میتوانید یک نگاهی به قیمت وال واشر 6 وات و نمونه های آن بیاندازید.
پروژکتور یا چراغ دفنی ال ای دی LED
چراغ های دفنی ساختار و مشخصاتی مشابه وال واشر ها دارند و فقط شکل و ظاهر آنها متفاوت است و معمولا طوری طراحی میشوند که برای استفاده در کف خیابان یا حیاط و پارکینگ و دیگر محیط ها مناسب باشند.
جت لایت ال ای دی LED
جت لایت های ال ای دی را نیز میتوان مشابه وال واشر ها و چراغ های دفنی معرفی کرد که ظاهری متفاوت و زیبا دارد و به جای چند ال ای دی LED و عدسی تنها یک LED و یک عدسی بزرگ دارد و میتواند جلوه ی نوری خوبی را در نمای ساختمان ها یا هر سطح دیگری ایجاد نماید.
مطالبی که میتوان درباره پروژکتور های ال ای دی LED بیان کرد تمامی ندارد و میتوان ساعت ها درباره آن نوشت و خواند زیرا هر مطلب کوچکی که در این باره گفته میشود میتواند سر آغاز یک بحث و مقاله ای مفصل باشد. بنابر این سعی کردیم مطالب این صفحه را تا حد امکان کامل ولی بدون تشریح بعضی جزئیات بیان کنیم تا دیده های مبارک همچنان شاداب و با طراوت همراهیتان کنند. لحظاتتان مانند این گیاه در فیلم زیر پر طراوت و شاداب
در بخش نظرات این مطلب میتوانید با سن بین تعامل بنمایید
شب و روزتان خوب و خوش
بودورود